Jak je to vlastně dnes s těmi úvěry?!

Jak je to vlastně dnes s těmi úvěry?!

Současná situace na trhu není zase tak špatná, jak se původně zdálo. Ano, ČNB za poslední tři roky navýšila svou základní dvoutýdenní repo sazbu z nulové hodnoty až na současná 2 %, ale nic není tak horké, jak se uvaří. Hypoteční úvěry jsou sice dražší, ale sazba pod 3 % p.a. při LTV do 80- ti % je stále velmi příznivá. Časy, kdy sazba kolem 5- ti % p.a. byla zcela "normální", tu zdaleka ještě nejsou! Bankám klesl prodej hypoték, konkurence udělala své a finanční instituce dokonce "obětují" své marže, takže zákazník si může vybírat z dostatečného množství zajímavých nabídek.

Nemovitosti sice zdražily, ale jejich ceny se už, naštěstí, ustálily. Očekávaný pokles zcela určitě přijde, ale pravděpodobně nebude kopírovat jejich rychlý nárůst. Kdy vůbec k tomu dojde? A jak se pak asi zachovají banky? Budou úrokové sazby stále tak výhodné? Nemyslím si. Proto by, dle mého názoru, lidé neměli čekat a pokud ví o hezkém dostupném bydlení, vzít si hypotéku již teď.

Jestliže však, z jakýchkoliv důvodů, ještě nemůžou, doporučuji se nachystat a zbavit se všech různých spotřebitelských úvěrů, leasingů, kreditních karet a možná i kontokorentů tak, aby průchodnost jejich budoucí žádosti byla hladká a jejich finanční zatížení co nejnižší. Pokud je,  momentálně,  nemůžou splatit, mohou vše zkonsolidovat do jednoho úvěru, protože spotřebitelské úvěry jsou dnes velmi výhodné! Je možné se totiž dostat i pod 4% p.a. a výrazně tak úšetřit na svých měsíčních výdajích! Osobně tak nízké úroky u těchto typů úvěrů nepamatuji a když se podívají do svých smluv, najdou tam sazby i více než dvounásobné!

Kdybych dnes byl mladý a plánoval si v horizontu dvou let vlastní bydlení, nejdříve bych se zamyslel nad svou vlastní finanční situací, navštívil finančního poradce (nejlépe sebe :-)) a dokonale bych se na to připravil. Pak bych už jen sledoval nabídku nemovitostí a vybral si své vysněné útulné bydlení.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů