Alkohol na lyžích? Pozor, může vás stát hodně peněz a nejen to!

Alkohol na lyžích? Pozor, může vás stát hodně peněz a nejen to!

V minulém článku jste se mohli dočíst, jak je důležité mít v zimě na hory správně nastavené pojištění. Nejen úrazové, ale také pojištění odpovědnosti a v případě dovolené v cizině i cestovní pojištění. Co tam však zmíněno nebylo, byla možná výluka v plnění pojistného v případě úrazu nebo újmy na zdraví pod vlivem alkoholu.

Jak to tedy je s alkoholem a plněním pojistného při úrazu nebo při srážce s jiným lyžařem na sjezdovce? Záleží na konkrétním druhu pojištění i na tom, jak máte stanovené smluvní podmínky. Obvykle však výluka na způsobení úrazu sobě nebo někomu jinému pod vlivem alkoholu bývá.

V cizině jsou na alkohol na sjezdovkách mnohem přísnější

V každé zemi se zavinění srážky na sjezdovce s ohledem na alkohol posuzuje jinak. Pokud se podíváme na tuhle problematiku z hlediska evropských zemí, nejpřísnější jsou v Itálii a Francii.

V Itálii tolerují alkohol v krvi do půl promile. Při požití vyššího množství alkoholu pak může jít až o trestný čin. Od 0,5 do 0,8 promile je stanovena pokuta ve výši od 250 do 1000 eur, nad 0,8 promile můžete po nehodě na lyžích a újmě na zdraví cizí osobě dokonce stanout před soudem.

Ve Francii platí nulová tolerance alkoholu! Pokud máte při sportování v krvi alkohol a způsobíte nehodu, jste automaticky pokládán za viníka. Dokonce vám hrozí až rok vězení nebo pokuta 15 tisíc eur.

V Česku se alkohol na sjezdovce sice toleruje, ale každý provozovatel areálu může do svých provozních nebo přepravních podmínek zakotvit zákaz lyžování a pohybu v areálu pod vlivem alkoholu. Provozovatel pak může v případě, kdy je lyžař či snowboardista očividně „pod parou“ a chová se nevhodně nebo ohrožuje ostatní sportující, vykázat provinilce ze sjezdovky a zároveň mu odebrat skipas.

Překvapením pak pro mnohé z nás může být, že v Rakousku není alkohol na sjezdovkách nijak jasně omezen. Nicméně majitel areálu může při nevhodném chování odebrat lyžaři skipas. Ani Slovensko a Slovinsko nijak alkohol na sjezdovkách neřeší. Ovšem ve Slovinsku má policie právo otestovat lyžaře na sjezdovce a podle vlastní úvahy rozhodnout o odebrání skipasu nebo vyměření pokuty.

Pojišťovny nemusejí proplatit škodu

Tak či tak, ať už by k nehodě a úrazu došlo v Česku nebo jinde, stejně platí, že vaše pojišťovna vám může plnění pojištění krátit, nebo dokonce plně odmítnout, pokud v události hrál roli alkohol. A nejde jen o sportování v zimě.

Proto by asi mělo být obecně samozřejmostí při sportování nepít, natož se opít. Jenže jsou rekreační sporty, u kterých je zvykem si při odpočinku sednout do hospůdky a dát si třeba pivo a pak pokračovat dál v cestě. Na horách se „na zahřátí“ pije grog, aperol nebo bombardino. V létě alkohol doprovází mnoho sportovců třeba i při cyklistice nebo sjíždění řek.

Takže si dobře rozmyslete, jak to máte s alkoholem a osobní zodpovědností při sportování vy. Kromě pocitů viny vás po nehodě nebo úrazu totiž mohou výrazně zatížit finanční následky možné újmy na zdraví, ať už vaší, nebo jiných osob.

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů