Jak se pojistit před dovolenou v cizině? Pojištění storna zájezdu vám může ušetřit tisíce korun

Jak se pojistit před dovolenou v cizině? Pojištění storna zájezdu vám může ušetřit tisíce korun

Víte, že u pojištění storna zájezdu vám jako důvod plnění uznají i rozvod? Některé pojišťovny pro proplacení pojistky uzavřené na storno zájezdu uznávají dokonce i úraz nebo nemoc domácího mazlíčka! Ne že by si takové situace člověk přál, ale hodí se to vědět.

S blížící se letní sezónou a dovolenými je čas si připomenout, na co si dát před cestou do zahraničí pozor. Tedy z hlediska pojištění.

Cestovní pojištění

Naštěstí už je pro většinu Čechů samozřejmostí sjednat si před cestou do ciziny cestovní pojištění. Je dobré se předem zajímat o nabídky jednotlivých pojišťoven a také si vždy ověřit výši jednotlivých pojistných limitů a výluky z pojištění.

Pokud už nyní řešíte nějaké zdravotní obtíže anebo trvale užíváte léky kvůli chronické nemoci, zjistěte si, jaké možnosti máte v případě, že by vás zdraví zradilo právě v zahraničí a vy byste tam kvůli svým zdravotním problémům museli vyhledat lékaře.

A ještě pozor, pokud si budete dovolenou objednávat přes cestovní kancelář, nejste povinni zaplatit cestovní pojištění v rámci zájezdu. Pokud vám budou tvrdit v cestovce něco jiného, měli byste vědět, že je to nedovolená obchodní praktika. Vy si totiž cestovní pojištění můžete klidně sjednat samostatně a například až těsně před odjezdem na dovolenou.

Pojištění storna zájezdu

Co byste však měli při objednávání zájezdu opravdu udělat, je sjednat si pojištění storna zájezdu. Rovněž nemusíte využít nabídky od cestovní kanceláře, nicméně byste měli vědět, že je nutné dodržet nejzazší termín pro uzavření pojištění. I ten se může lišit.

Nejčastěji se připojištění storna zájezdu sjednává nejpozději v den zaplacení poslední částky za dovolenou (či maximálně den po něm). Někdy však může být podmínkou pro uzavření pojištění termín nejpozději do tří pracovních dní od sjednání smlouvy (nikoli od zaplacení), na niž se pojištění vztahuje.

Pojištění storna zájezdu je o to důležitější, čím dříve zájezd kupujete. S delším časovým horizontem se samozřejmě zvyšuje riziko, že na dovolenou nebudete moci odjet. A pojištění storna zájezdu se opravdu vyplatí, protože někdy jsou storno poplatky téměř ve stejné výši, jaká byla plná cena zájezdu.

Pojištění storna vás chrání od doby zakoupení cestovní služby (jako je zájezd, letenka nebo ubytování) až do doby, než na dovolenou odcestujete. Někde máte pojištění 80 procent storno poplatků, existují však i varianty pojištění, kdy se pojištění vztahuje na stoprocentní výši uhrazených storno poplatků.

Podmínky pro vznik nároku na plnění se liší a jsou také stanoveny výluky z pojištění. Obvykle není problém uznat nárok na plnění v případě nemoci nebo úrazu vás či vašeho blízkého nebo třeba v případě úmrtí v rodině. Krytí se však také vztahuje na podání žádosti o rozvod namísto odjezdu na společnou dovolenou nebo na nezaviněnou výpověď ze zaměstnání ze strany zaměstnavatele.

Ovšem pokud byste chtěli proplatit pojištění kvůli nemoci nebo úrazu, o němž jste věděli již před uzavřením pojištění, nebo vám například zaměstnavatel odmítl schválit dovolenou, případně jste nedostali víza do dané destinace, tak na všechny tyto případy se pojištění storna zájezdu nevztahuje.

A ještě poslední důležitá věc: cena pojištění storna se vždy odvíjí od celkové ceny zájezdu. Pokud potřebujete poradit, jaké pojištění a co přesně sjednat před cestou do zahraničí, ozvěte se přes stránku s kontaktními údaji.

Šťastnou ruku při výběru destinace a krásnou dovolenou!

Používáme cookies k optimalizaci našich webových stránek a našich služeb. Další informace o cookies najdete zde.

Nastavení


Stáhněte si zdarma

Pět užitečných tipů pro vaši peněženku

zpracováním osobních údajů